Kalite ve sağlamlığın sembolü olan otomobillerin artık çok azı Almanya’da üretiliyor. Almanya dışında üretilen Alman otomobilleri de Almanya’dakiler kadar kaliteli midir?
Volkswagen, krallığını 27 ülkede 100 lokasyona yaymış durumda. Alman araba markalarının hemen hemen hepsinin yeni pazar Çin’de bir fabrikası var.
Artık öyle bir hale geliyor ki, Amerika’daki bir alıcı, Almanya’da üretilmiş aracı kullanırken, Alman sürücüler ithal edilmiş Alman arabalarına biniyor olacaklar.
Alman otomobilleri Almanya dışında nerelerde üretiliyor?
2012 yılında üretilen 13.6 milyon Alman markası otomobilin 5.4 milyonu Alman üreticilerce, Almanya’da üretilmiş. Audi’nin de üretimi Macaristan’a taşımasıyla bu rakam daha da azalacak. Macaristan denizaşırı bir ülke olmasa da, düşük vergileri ve maliyetlerin çok daha yüksek olduğu Avrupa ülkelerine yakın olmasıyla üreticileri çeken bir ülke.
Meksikalı Audi’ler
Daimler, Audi ve Bosch gibi otomotiv üreticileri, uzun yıllar boyunca kendi ülkelerine yatırım yaptılar, bu belki diğer ülkelerdeki üreticiler için de geçerliydi. Ama sonra Audi Meksika’da bir fabrika inşa etmeye başladı. Bakın Audi CEO’su Rupert Stadler ne diyor: “ Eğer 2016 ortalarında tümüyle Meksika’da üretilmiş bir Audi çıkarsa, tarihimizde ilk kez tüm Dünya için Avrupa’nın dışında bir üretim gerçekleştirmiş olacağız” ve ekliyor “ Sadece global olarak varlık gösterebilmek, bölgesel farklılıkların önüne geçerek ülkemizdeki varlığımızı güçlendirebilir”
Almanya dışındaki ülkelerde üretim, artık yalnızca bir düşük maliyet konusu değil, yeni pazarlara açılabilmenin de anahtarı haline gelmiş durumda. Aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkeler zaten özellikle lüks otomobillerin ithalatına yüksek vergiler atayarak üreticileri kendi ülkelerinde yatırım yapmaya davet ediyorlar.
Alman otomobil üreticileri ne düşünüyor?
Almanya’daki üretim ulaşabileceği en yüksek noktaya geldiği için, üreticilerin ülkedeki üretimi dengede tutarak, dışarıya açılmaktan başka şansı olmadığını düşünenler de var.
Almanya’da yapılan üretimin yüksek maliyetini dengeleyebilmek için de üretimin daha da fazla otomasyona kayması gerektiğini ve bunun da var olan işgücüne bir tehdit oluşturmadığını iddia ediyorlar. Çünkü Dünya’daki üretimden gelen gelir, Almanya’daki yaşam seviyesini halen yükseltiyor olacak.
Alman olsun, çamurdan olsun
Müşteri tarafında ise, aracın hangi ülkede üretildiğinden çok, aracın markası önemli, Alman markası kullanmak isteyen alıcılar nerede üretildiğini önemsiyor gözükmüyor.
Tıpkı Apple iPhone’ un arka kapağında, “California’da Apple tarafından tasarlandı, Çin’de imal edildi” yazması gibi, “Alman Malı” yerine “ Audi Yapımı” ifadesi daha çok yerleşiyor gibi gözüküyor. İşin kilit noktası otomobilin nerede imal edildiğinden çok, oturmuş markanın, üretim süreçlerini ve kalitesini nerede üretirse de koruyabileceğine duyulan güvende yatıyor.
Almanya dışındaki fabrikaların teknolojileri daha yeni
Aynı zamanda Almanya dışında yeni kurulan ve teknolojisi çok daha güncel fabrikalar, Almanya’daki daha eski makineleri kullanan fabrikalardan daha iyi sonuçlar üretebilir. Yatırımı alan ülke için de durum çok avantajlı çünkü örneğin Audi yeni yatırımıyla Macaristan’da 9000 kişiye iş imkanı sağlamış durumda. 20 yıl önce Macaristan’ın Gyor şehrinde ilk Almanya dışı fabrikasını açan Audi’nin, Meksika’da açılması beklenen fabrika hariç şu anda 7 farklı lokasyonda üretim merkezi bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl ülkemizde yapılan düzenlemelerin bir yönüyle, otomotiv üreticilerini ülkemizde üretime teşvik etme amacı olduğunu biliyoruz. Bu süreçte en az bir Alman markasının ülkemizde üretime geçmesi de bekleniyor.