Aşırı hız yapmak, en fazla kazaya neden olan hareketlerin başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), global olarak ağır yaralanmaların olduğu veya ölümcül kazaların %30’unun nedeninin aşırı hız olduğunu söylüyor.
Uluslararası araştırmalara göre sürücülerin %66 ile %85’i ölüm ve yaralanma riskine rağmen hız yapmayı tercih ediyor. Hızı azaltmaya yönelik radarlar, hız tuzakları gibi engellerin ve yaptırımların yollarda aşırı hızı önleyip önlemediği ise ölçülemiyor.
Otomobiller neden hız yapabiliyor?
İspanya’da bir grup araştırmacı mevcut cezai yaptırımların sürücülerin davranışlarını değiştirip değiştirmediğini merak etmiş ve bir çalışma başlatmışlar. 1100 sürücü ile yapılan ankette sürücülere ne sıklıkta hız yaptıkları, neden hız yaptıkları, ceza alıp almadıkları gibi sorular sorulmuş.
Cezalar davranışı herkeste değiştirmiyor
Görüşülen kişilerin %21,8’i en az bir kez aşırı hızdan ceza yemiş. Ceza yiyen sürücülerin %60’ı bu cezanın davranışlarını değiştirmelerine sebep olduğunu söylese de %40 kadar bir grup cezanın aşırı olduğunu ve davranışlarında bir etkisi olmadığını söylemişler.
Çoğu sürücü aşırı hız yaparsa yakalanmayacağından emin
Araştırmanın en ilginç yanı, çoğu sürücünün hız yaptıklarında yakalanmayacaklarını düşünüyor olması. Aşırı hız yaptıklarında yakalanma şanslarını 0 ile 10 arasında değerlendirmeleri istendiğinde ortalama 3 olmuş.
Neden hız yapıyoruz?
Çoğunluğun durumuna bakarsak, kontrolleri artırmak, yasal yaptırımları sıkılaştırmak aşırı hızın önüne geçmekte oldukça etkili yöntemler. Ayrıca sürücülerin aşırı hız yapmanın riskleri konusunda da yetersiz bilgiye sahip olduğu anlaşılmış. Aşırı hız yapan sürücülerin çoğu davranışlarını hız sınırlarının çok düşük olduğunu, yol şartlarının müsait olduğunu veya kendi tarzlarının bu olduğunu söyleyerek haklı çıkarmaya çalışmışlar.