Araba almak, pazar araştırmalarında ev almaktan sonra en büyük satın alma olarak karşımıza çıkıyor. Ciddi miktarda para ayırarak aldığınız arabayı satarken elbette zarar etmek istemezsiniz. Ama aynı model aynı donanım olmalarına rağmen iki 2.el arabanın fiyatları birbirinden çok farklı olabiliyor. Tasit.com’da arabalarını en iyi fiyata satan kullanıcılarımızın önerileri, arabanızı satarken sizin de çok işinize yarayabilir.
İşte arabalarını satarken pazarın üzerinde fiyatlara satmayı başaranların ortak davranışları:
Arabayı alırken sıkı pazarlık etmek
Arabalarını ikinci elde en iyi fiyatta satabilenlerin farkı daha arabayı alırken başlıyor. Aracını iyi fiyata satabilenlerin en başta hafife alınmayacak pazarlık becerileri oluyor. Araştırmalarını iyi yapıp her boşluğu pazarlık için değerlendirebiliyor ve araba alırken ani kararlar almıyorlar.
Arabayı az kullanmak
Bu biraz komik gelebilir ama gerçek, çünkü arabayı ne kadar az kullanırsanız yıpranma da o kadar az oluyor. İyi durumdaki 2. El arabaların sahipleri arabalarıyla uzun yola gerekmedikçe çıkmıyor hatta haftasonları araç kiralamayı tercih ediyorlar. Arabanın kilometresi dünyanın her yerinde 2.el arabanın fiyatına etki ediyor.
Yaz için ayrı set, kış için ayrı set lastik kullanmak
Kazasız bir satılık arabanın alıcı bulma şansı hasarlı araçlardan kat kat yüksek. Kışın ve yazın mevsime uygun lastik kullanmak için lastik masrafından kaçmamak, kaza yapma riskini azaltıyor. Üstelik jantlarıyla saklandığında alüminyum yıllar sonra bile parlak kaldığından çok iyi gözüküyor.
Arabayı her yere park etmemek
Arabanın kapı kolları, tampon çizikleri, solan plastikler tıpkı ciltteki kırışıklıklar gibi yeterince zaman geçtiğinde mutlaka oluşan yıpranmalar. Bu tür yıpranmalar önlenemese de minimize edilebiliyor.
Park ederken diğer araçlarla çok yakın park etmemek, otoparkların daha uzak ve daha boş yerlerine park etmek, dönüş yapılan yerlere yakın park etmemek yapılabileceklerden bazıları. “Garaj arabası” terimi de adını tamamen hak eden bir kavram. Güneşten ve diğer araçlardan korunan bir garaj, elbette en ideal park yeri.
Arabada kesinlikle yememek ve sigara içmemek
Arabanın içini temiz tutmak özellikle yağmur çamur ve kar varken pek kolay değil. Fakat paspasları düzenli çırpmak, arabada çöp bırakmamak, ve konsolu ara sıra şöyle bir silmek iç alanı taze tutmanıza ve arabada kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder.
Çocuklarınız veya köpeğiniz varsa onları arabaya almadan önce örtüler kullanabilirsiniz. Koltuk kumaşlarını veya derisinin düzenli bakımını yapmak veya kılıf kullanmak, araçta mikro fiber bezler bulundurmak akıllıca hareketler.
Bunun altını ne kadar çizsek az, arabada yemeyin ve içmeyin çünkü dökülebilir, çöpünü unutursunuz arabada kötü koku yapabilir. Sigara kokusunun sinmediği arabaların avantajı var hatta özellikle bu tür araç arayan alıcılar var.
Bagajda da kauçuk veya lastik bir zemin kullanmak iyi bir fikir. Unutmayın arabanın içi ne kadar iyi durumdaysa satarken fiyatı aynı model aynı donanım araçtan daha iyi olabilir.
En kolay yıpranan yerleri korumak
Arabalarda bazı yerler çizilmeye, aşınmaya çok daha meyilli oluyor. Özellikle aracın ön kısmı bu tip ağır yıpranmalara çok açık. Biraz uç bir örnek gibi gelse de aracı mıcırdan koruyan boya korumalar, araba filmleri sandığınızdan yaygın.
Televizyon kumandalarının naylon korumalarını hatırlatsa da artık çok daha profesyonel görünümler elde edilebiliyor. Kapı eşikleri, arka tekerin ön kısmı, arka tamponun üst kısımları kullandıkça en çok yıpranan yerler. Sadece çamurlukları koruyan kaplamalar da var ve bunları çoğu servis uygun fiyatlara sunuyor.
Yıkama ve Cilayı sektirmemek
Evi temizletmek için nasıl ki havanın güzel olmasını beklemiyorsanız, arabaya da aynı mantığı uygulamak gerekiyor. İyi havalarda ayda 2 kere cilayı yıpratmayan ürünlerin kullanılarak yıkanması ideal. Kış aylarında ise haftada bir otomatik yıkama yaptırabilirsiniz.
Eğer arabanızı kendiniz yıkamayı tercih ediyorsanız mutlaka uygun ürünler kullanın çünkü deterjan gibi malzemeler cilayı yok ediyor. Kuş pisliklerinin aracı çizme ihtimali için arabasını bebek şampuanlarıyla yıkayanların olduğunu da ekleyelim.
Pasla mücadele
Pas, ikinci el arabaların değerini en fazla düşüren konu. Aracı pastan korumanın en iyi yolları tartışmalı olsa da paslanmayı önleyici spreyler burada hayat kurtarıyor diyebiliriz.
Paslanmayı ciddi ölçüde yavaşlatan bir şey varsa o da paslanma önleyici spreyler. Aracın alt kısmında doğru kullanıldığında uzun yıllar pas izi olmadan aracı kullanabilirsiniz.
Çizik ve göçüklere anında müdahale
Çizik ve göçükler oluşur oluşmaz boyasız şekilde müdahale edilmesi gereken durumlar. Bunları oluştuğu anda önemsemezseniz kolayca çoğalacaklarına emin olabilirsiniz. Arabanızı satarken krallar gibi fiyata satmak istiyorsanız çok cüzi rakamlara usta servislere kolayca düzelttirebileceğiniz bu sorunları ertelemeyin.
Rutin bakım ve kayıt tutmak
Söylemeye gerek bile yok aslında. Sadece bakımları ve gerekli tamirleri yaptırmak değil kayıtları ve faturaları da mutlaka saklamalısınız. Bakımları ve tamirleri düzenli yapılmış arabalar emsallerinden daha iyi fiyata alıcı bulurlar.
Bunların dışında ikinci el araba almak isteyenlerin ilk baktıkları 10 yeri de bilirseniz, arabanızın daha kolay satılmasını sağlayabilirsiniz.