ÖTV’ye yapılması planlanan zam meclisten geçti, fakat zamların yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması gerekiyor, bu ise henüz gerçekleşmedi.
Diğer taraftan otomotiv sektörü liderleri, dernekleri ve yöneticileri bu zammın sektöre büyük darbe vuracağı konusunda hemfikir.
ÖTV zammı olsa da olmasa da Aralık ayında fiyatlar artacak
Son dönemde gerçekleşen dolarda %10,35, Euro’da %6,53’lük kur artışı otomobil üreticilerini de zor durumda bıraktı. Kur artışının Aralık ayında otomobil fiyatlarına yansıması bekleniyor.
Araba fiyatlarının %3-%8 aralığında artması bekleniyor. ÖTV zammı ve yeni yılda yeni model farkıyla birlikte yeni yılda otomobil almak çok daha zor olacak gibi görünüyor. Bu nedenle hem sıfır hem ikinci el pazarlarında bir hareketlenme başlamış durumda.
Aralık ayı sonuna kadar ÖTV’de değişim beklenmiyor
Hürriyet’ten Emre Özpeynirci’nin haberine göre, otomotiv liderleri kısa sürede fiyatlarda bir değişim beklemiyorlar fakat ÖTV’de yapılacak bir zammın sektörü olumsuz etkileyeceği konusunda fikir birliği var.
Maliye Bakanı tarafından ÖTV’deki düzenlemenin illa ki vergi artışı anlamına gelmeyebileceğinin ifade edildiği için spekülasyonlarda bulunmamak gerektiği de vurgulanıyor. ÖTV zammının yasalaşması halinde yasanın olgunlaşmasının 1-2 ay alabileceği, düşük kurdan hali hazırda çekilmiş araç stoğu sayesinde de çoğu markada fiyatların Şubat Mart aylarından önce artmayabileceği ifade ediliyor.
Otomotiv dernekleri geçiş süreci istiyor
Otomotiv sektörünün iç tüketime, büyümeye ve ihracata önemli katkılar sağladığını söyleyen ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, eğer ÖTV sistemini değiştirmekle ilgili bir irade söz konusuysa, beklentilerinin buna bir geçiş süresi konulması olduğunu ifade ediyor.
Hem araç hem parça ithalatlarında 3-5 aylık sürelerin söz konusu olduğunu, uzun vadeli planlamaların olduğu bu alanda geçiş süreçlerinin hassasiyetle belirlenmesi gerektiğini ifade eden Erce, şu anda alınan siparişlerin bugünkü şartlar dikkate alınarak 2017’nin Şubat, Mart, Nisan ayları için verildiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağdur olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır.”
ÖTV artınca pazar daralıyor
OYDER Başkanı Alp Gülan da bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor. En düşük fiyata sahip araçlarda bile büyük bir vergi yükü bulunduğunu vurgulayan Gülan, ÖTV’nin arttığı senelerin takip ettiği yıllarda pazarın daralmaya geçtiğini, ÖTV’de yapılacak değişikliklerde sektörün görüşünün çok önemli olduğunu ifade ediyor.
İhracatımızın %18’ini gerçekleştiren otomotiv sektörünün yeni yatırımların gelebilmesi için pazarın büyümesine ihtiyaç olduğunu, bu sene yine geçen seneki gibi 1 milyonluk bir pazarın gerçekleşeceğinin altını çiziyor.