2015 yılı otomobil teknolojileri ve otomobil donanımları alanında da yükselişin yaşandığı bir dönem oldu. Araba markaları araçlarındaki güvenlik donanımı ve bilgi eğlence sistemlerini 2015 yılında adeta yarıştırdılar. Yılın sonlarına doğru çıkan modellerde ise bu atılım çok daha öne çıkar oldu. İşte onlardan bazıları:
Yeni Opel Astra’nın evrim geçiren sürücü koltuğu
Deri kaplama, masaj yapma özelliğine sahip, ısıtma ve soğutma özelliğine sahip koltuklar kimi lüks araçlarda standart olarak yer alıyorken, çoğu araçta opsiyonel olarak tercih edilebiliyordu.
Yeni Opel Astra, çizginin dışına çıkarak lüks sınıfın konforlarını yeni modelinde sunmaya başladı. Opel 2015 Frankfurt Otomobil Fuarında tanıttığı yeni modelinde koltuk teknolojisinin seviyesini arttırarak Opel Astra’yı lüks sınıfa taşıdı.
Yeni Opel Astra konforunu AGR koltuk sistemine borçlu desek abartmış olmayız. Standart olarak masaj özelliğe sahip olan koltuklar; bel desteği, bacak minderi uzantısı gibi özelliklerinin yanında Alman Sağlıklı Sırtlar Kampanyası tarafından onaylı.
Mercedes’in sürücüsüz aracındaki dev dokunmatik ekranlar
Sürücüsüz otomobiller her geçen yıl yollara çıkmaya daha da hazır hale geliyor. Mercedes Benz’in 2025 yılında piyasaya çıkaracağı sürücüsüz kamyonu test için yollara çıkınca heyecanla geleceğin kamyonunu izledik. Ama Mercedes Benz asıl sürücüsüz otomobilini CES 2015 fuarında ortaya çıkardı. Konsept bir model olan Mercedes Benz F 015, hiç bir müdahaleye gerek duymadan yol alabiliyor. Sürücüsüz limuzine benzeyen araç, sürücüsüz otomobil teknolojisinin ne kadar ilerlediğini gözler önüne sürüyor. Bu arada Google’ın bizden daha iyi araç kullanan sürücüsüz aracını da unutmayalım.
Akıllı saatler artık otomobilleri de kontrol ediyor
Giyilebilir teknolojiler 2015 yılında otomobil sektörüne de adeta adapte oldu. Volvo’nun dikkatini çeken giyilebilir teknolojiler Volvo S90 ile karşımıza çıktı.
Premium sedan segmentindeyer alanVolvo S90 akıllı saat ile park edilebiliniyor. Karışık bir park alanında konumunu bildiriyor, araç bilgilerini (yakıt durumu, araç içi sıcaklığı, kapı kilidi gibi) saat aracılığı ile iletiyor.
BMW’nin akıllı araba anahtarı
Araba anahtarları da 2015 yılında başka bir boyuta taşındı. Son bir kaç yıldır araba anahtarları üzerindeki gelişmeleri gözlüyorduk ama BMW ilk atılımı yaptı. Akıllı anahtarı BMW, ilk olarak CES 2015 fuarında tanıttı ve Yeni BMW 7 Serisinde kullandı. BMW 7 Serisi’nin lüks tanımını değiştiren özelliklerinden biri olan akıllı anahtar, dokunmatik bir anahtara sahip. Bu ekran sayesinde aracın bilgilerine ulaşılmasının yanında, sürücüsüz park imkanı da sağlıyor.
Renault bilgi eğlence sistemi R-Link2
Bilgi eğlence sistemleri bundan iki yıl öncesine kadar, aracın kullanımı zor gelen donanımı olarak görülüyordu. Geri dönüşleri iyi bir şekilde değerlendiren markalar, 2015 yılında bilgi eğlence sistemlerini aracın en önemli parçası haline getirdiler.
2016 yılında piyasaya çıkacak olan Yeni Renault Megane bilgi eğlence sistemi olan R-Link2 Renault Megane’ye ”En Akıllı Otomobil” ödülünü kazandırdı. R-Link2 bilgi eğlence sistemi sayesinde; internete bağlanarak e-postalarınıza ulaşabilir, canlı trafik uygulaması sayesinde açık yol bilgisi ve yol tarifleri alabilir, aramak istediğiniz kişinin adını söyleyerek arayabilirsiniz. Bunların yanında Facebook ve Twitter‘dan konum ve fotoğraf paylaşabilirsiniz.
Jaguar XE Head Up Display
Sürücünün yeni gösterge paneli olan Head Up Display, önemli bilgileri aracın ön camına yansıtıyor. Savaş uçaklarında geliştirilen Head Up Display (HUD), son yıllarda otomobillere de entegre ediliyordu. 2015 yılında ise HUD en başarılı örnekleri ile karşımıza çıktı.
İstanbul Autoshow’da yakından gördüğümüz Jaguar XE, HUD teknolojisini en başarılı kullanan modellerden. Sürücünün gözünü yoldan ayırmadan görebileceği bir şekilde cama yansıtılan Head Up Display, parlak lazer ekran teknolojisi ile gündüz ve gece çok rahat bir görüş sağlıyor.